Nieuws

Traditionele Bevloeiing als UNESCO Erfgoed: Impressies
Het was een lange reis die begon met het herontdekken van eeuwenoude vloeiweiden op Het Lankheet. Nu, na jaren van internationaal samenwerken, is de traditionele praktijk van graslandbevloeiing erkend als UNESCO immaterieel erfgoed. Deze mijlpaal verenigt zeven Europese landen en borgt een waardevolle techniek van waterbeheer voor de toekomst.

Het Aaftink
Van keuterboer tot noaberboeren
Aan de Aaftinksweg 7 ligt, enigszins verscholen achter een bos, erve het Aaftink, dat inmiddels ruim een eeuw tot landgoed Het Lankheet behoort. Sinds het voorjaar van 2023 zijn hier de Noaberboeren Het Lankheet actief. Het Aaftink als boerenerf bestaat al ruim 5 eeuwen. De Noaberboeren hebben dus heel wat voorgangers gehad. Dit verhaal gaat over de geschiedenis van het Aaftink in de buurschap Langelo, de buurschap die het best bewaarde oude cultuurlandschap in de gemeente Haaksbergen herbergt.
Unesco Erkent Graslandbevloeiing Het Lankheet Als Immaterieel Erfgoed
De techniek van graslandbevloeiing is op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed geplaatst. Op de zogenoemde ‘Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’ staan tradities, gebruiken en ambachten uit de hele wereld die het waard zijn om door te geven aan nieuwe generaties. Nederland kent graslandbevloeiing al vanaf de middeleeuwen. Op de Pelterheggen in Noord-Brabant en op Het Lankheet in Twente wordt deze techniek nog steeds toegepast.

Wandelaars, attentie!
Klimaatverandering (droogte) en bodem verzuring (NH3) tast de gezondheid van bomen en bossen aan. Dit is te herkennen in het afsterven van takken in de kronen van bomen. Door onze medewerkers worden regelmatig controles uitgevoerd en waar nodig onderhoud verricht aan bomen langs wegen en paden. Niettemin vragen wij wandelaars en bezoekers zelf ook de nodige voorzichtigheid in acht te nemen, met name na dagen met harde wind, wat de kans op vallende takken vergroot.

Collectieve bioboerderij Haaksbergen van start, maar dan op eigen houtje: eerste gewassen in februari gezaaid
Noaberboerderij Het Lankheet maakt zich op voor de start. In eigen beheer. Want de mogelijkheden op het landgoed pasten niet binnen een samenwerking met Herenboeren Nederland.